Listeners:
Top listeners:
LIVE CLUB FM SHQIPËRI
LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË
LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP
Pas çajit matcha, algave spirulina dhe qumështit të bletës, superushqimi i ri në modë është moringa. Është e njohur edhe si bima e mrekullisë dhe ka pushtuar yjet e Hollivudit falë përfitimeve të shumta për trupin dhe mendjen.
E përhapur veçanërisht në zonat ekuatoriale të planetit, moringa është një pemë e vogël, gjethet e së cilës janë përdorur në mjekësinë orientale për të trajtuar dhe parandaluar sëmundjet për shekuj me radhë. Jo vetëm kaq, egjiptianët e lashtë e përdornin edhe si vaj bukurie, veçanërisht për kujdesin e lëkurës.
Çfarë është moringa?
Moringa është një bimë dhe sipas ekspertëve, ajo është bima më ushqyese në planetin tonë falë mbi 300 aplikimeve të saj, si mjekësore ashtu edhe kozmetike. Moringa është plotësisht e ngrënshme dhe mund të konsumohet në të gjitha pjesët e saj; nga kërcelli te lulet, madje edhe rrënjët. Pavarësisht kësaj, janë gjethet e saj ato që përmbajnë vlerat më të larta ushqyese.
Si përdoret
Për shkak se moringa është një nutraceutik, një ushqim natyral i pasur me veti të dobishme, përdoret gjerësisht në kuzhinë dhe më gjerë. Në fakt, FAO e konsideron moringën një burim ushqimor dhe një ilaç natyral. Gjithashtu përdoret gjerësisht në programet për të luftuar kequshqyerjen.
Gjethet e saj janë të pasura me proteina, vitamina dhe kripëra minerale. Ato thahen, më pas copëtohen ose bëhen pluhur dhe përdoren për përgatitjen e suplementeve ose pijeve.
Përfitimet nga moringa
Falë vetive të saj ushqyese fenomenale, moringa ka shumë përfitime, si për shëndetin ashtu edhe për bukurinë. Është e pasur me proteina dhe aminoacide esenciale dhe përmban 27 lloje të ndryshme vitaminash dhe 46 lloje antioksidantësh, duke përfshirë polifenolet. Këto molekula janë të njohura për parandalimin dhe kundërveprimin e veprimit të radikaleve të lira dhe në këtë mënyrë përmirësojnë shëndetin e organizmit dhe aspektin estetik të lëkurës.
Elementët si zinku, seleni dhe hekuri që përmbahen në gjethet e bimës janë gjithashtu në gjendje të pengojnë rritjen e patogjenëve përgjegjës për çekuilibrat e zorrëve, kërpudhat dhe kandidën.
Përveç vetive ushqyese, moringa ka shumë përfitime mjekësore. Studimet e fundit sugjerojnë se kjo bimë posedon veti anti-inflamatore dhe detoksifikuese që mund të ndihmojnë në parandalimin dhe menaxhimin e sëmundjeve kronike duke përfshirë diabetin, obezitetin dhe sëmundjet kardiovaskulare.
Së fundi, moringa ndihmon në pastrimin e trupit, forcimin e sistemit imunitar dhe stimulimin e metabolizmit.
Written by: Sasha Ndreka
Post comments (0)