play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM SHQIPËRI

  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË

  • cover play_arrow

    LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP

Interesante

Gruaja së cilës i detyrohemi për recetat më të famshme të gatimit

today09/12/2022

Background
share close

Amelia Simmons njihet si krijuesja e kekut të kuq dhe autorja e librit të parë të gatimit në Amerikë. Në vitin 1796, libri 47 faqesh “American Cookery” me 119 receta u botua në Hartford, Connecticut nga Amelia Simmons.

Titulli i tij i plotë ishte “Gatimi Amerikan: Arti i ushqimeve, peshqve, shpendëve dhe perimeve, dhe mënyrat më të mira të bërjes së pastave, pufkat, byrekët, tortat, pudingat, kremrat dhe konservat”. Po një titull kaq i gjatë.

American Cookery, i cili kombinoi gatimin tradicional britanik me përbërësit e gjetur në Amerikën e Veriut, konsiderohet libri i parë i gatimit i botuar nga një grua amerikane. Përfshin shembullin e parë të një recete për byrekun klasik amerikan me kunguj, të botuar në një libër, shkruan abcnews.al.

Aromatizuesit në recetën e byrekut të Simmons ishin speci dhe xhenxhefili, kështu që Simmons mund të thuhet se ishte krijuesja e erëzave të kungujve! Ajo përfshiu gjithashtu një recetë për salcën e boronicës së kuqe dhe ishte autorja e parë që sugjeroi kombinimin e salcës së boronicës së kuqe me gjelin e detit, kështu që shumë nga traditat të darkës së Falënderimeve datojnë prej saj.

Libri i saj përfshinte gjithashtu recetat e para të shtypura për ëmbëlsirat, një pjatë me miell misri dhe puding, një pjatë me drithëra e gatuar në qumësht!

Shumë nga recetat e saj ishin për ëmbëlsira dhe ishte ajo që prezantoi një agjent kimik që ishte pararendës i sodës së bukës te furrtarët amerikanë. Ajo gjithashtu krijoi cupcakes, “torta e pjekur në filxhanë të vegjël”. Gatimi Amerikan ishte popullor për shumë vite dhe u shtyp në shumë botime.

Nuk dimë shumë për vetë Amelinë. Ajo ishte shtëpiake dhe të jetonte në Konektikat ose shtetin e Nju Jorkut, por nuk është harruar.

Historianët e Kulinarisë së Nju Jorkut krijuan “Çmimin Amelia” për nder të saj për të njohur ekspertët kryesorë të historisë së kuzhinës, të cilët kanë treguar bujari dhe mbështetje të jashtëzakonshme për të tjerët në këtë fushë.  Edhe Biblioteka e Kongresit e quajti “American Cookery” si një nga 88 “Librat që i dhanë formë Amerikës”.

Written by: Sasha Ndreka

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *