play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM SHQIPËRI

  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË

  • cover play_arrow

    LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP

LifeStyle

Fituesit e çmimit Nobel letër të hapur, bëjnë thirrje urgjente për rritjen e prodhimit të ushqimit

today14/01/2025

Background
share close

Më shumë se 150 laureatë të çmimit Nobel dhe të Çmimit Botëror të Ushqimit kanë nënshkruar një letër të hapur ku bëjnë thirrje për rritjen e menjëhershme të prodhimit të ushqimit,  përpara një katastrofe të afërt të urisë në botë.

Koalicioni i disa prej mendimtarëve më të mëdhenj në botë bëri thirrje për ndërmarrjen e veprimeve urgjente për t’i dhënë përparësi kërkimit dhe teknologjisë për të zgjidhur mospërputhjen tragjike të kërkesës dhe ofertës globale të ushqimit.

Fizikani i Big Bang-ut Robert Woodrow Wilson; Fituesja e çmimit Nobel kimiste Jennifer Doudna; Dalai Lama; ekonomisti Joseph E Stiglitz; Shkencëtarja e NASA-s Cynthia Rosenzweig; Gjenetika etiopio-amerikane Gebisa Ejeta; Akinwumi Adesina, president i Bankës Afrikane për Zhvillim; Wole Soyinka, fitues i çmimit Nobel për letërsi; dhe fizikani Nobel i vrimave të zeza, Sir Roger Penrose, ishin ndër nënshkruesit në apelin e koordinuar nga Cary Fowler, laureate e përbashkët e çmimit Botëror të Ushqimit 2024 dhe i dërguari special i SHBA për sigurinë globale të ushqimit.

Duke përmendur sfidat duke përfshirë krizën klimatike, luftën dhe presionet e tregut, koalicioni bëri thirrje për përpjekje “miqësore për planetin” që çojnë në hapa të mëdhenj në prodhimin e ushqimit për 9.7 miliardë njerëz deri në vitin 2050.

Letra e laureatëve përshkruante kërcënimin e klimës, veçanërisht në Afrikë, ku popullsia po rritet, por rendimentet e misrit bazë parashikohet të bien.

Faktorët që minojnë produktivitetin përfshijnë erozionin e tokës, degradimin e tokës, humbjen e biodiversitetit, mungesën e ujit, konfliktin dhe politikat e qeverisë që pengojnë inovacionin bujqësor.

“Ndikimet e ndryshimeve klimatike tashmë po reduktojnë prodhimin e ushqimit në mbarë botën, veçanërisht në Afrikë, e cila mban pak përgjegjësi historike për emetimet e gazeve serrë, por që temperaturat po rriten më shpejt se kudo tjetër”, tha Adesina, fituesja e çmimit Botëror të Ushqimit në 2017.

Letra do të diskutohet në një ngjarje në Komitetin e Senatit për Bujqësinë, Ushqyerjen dhe Pylltarinë në WashingtonDC këtë të të martë (14 janar), e ndjekur nga një webinar të enjten.

Written by: Sasha Ndreka

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



0%