play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM SHQIPËRI

  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË

  • cover play_arrow

    LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP

Uncategorized

Buka franceze “Baguette”, pjesë e UNESCO-s

today01/12/2022

Background
share close

Baguette, buka simbol e Francës, ka hyrë në listën e trashëgimisë kulturore të Kombeve të Bashkuara. UNESCO, votoi për t’a përfshirë në listë për mënyrën artizanale dhe kulturën që ka kjo bukë.

Baguette, bukë krokante ka qenë një pjesë qendrore e dietës franceze për të paktën 100 vjet, megjithëse disa besojnë se ka ekzistuar për më shumë vite më përpara.

Një legjendë thotë se furrtarët e Napoleon Bonapartit e krijuan këtë lloj buke në formë të gjatë për ta bërë më të lehtë për trupat e tij që ta mbanin, ndërsa një tjetër supozon se ishte në të vërtetë një bukëpjekësi austriak i quajtur August Zang ai që shpiku baguette.

 “Baguette është një trashëgimi e gjallë që na ndjek gjatë jetës. Kur një foshnje po i dalin dhëmbët, prindërit e tij i japin majën e një baguette për të përtypur. Kur një fëmijë rritet, detyra e parë që ai kryen vetë është të shkojë. dhe blej një baguette në dyqan buke”, është shprehur Presidenti i Konfederatës së Frezeve Franceze, Dominique Anract .

Edhe pse konsumi i baguettes ka rënë gjatë dekadave të fundit, Franca ende prodhon rreth 16 milionë bukë në ditë – kjo është gati 6 miliardë bukë në vit.

I bërë vetëm me miell, ujë, kripë dhe maja, brumi i baguette duhet të pushojë 15 deri në 20 orë në një temperaturë midis 4 dhe 6 gradë Celsius , sipas Konfederatës Franceze të Bukëpjekësve. Çdo vit zhvillohen gara mbarëkombëtare për të  realizuar baguetten më të mirë në vend.

Written by: Sasha Ndreka

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *