Listeners:
Top listeners:
LIVE CLUB FM SHQIPËRI
LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË
LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP
Këtë vit 14 tetori do të jetë një tjetër mundësi për njerëzit në industrinë e vezëve jo vetëm për të promovuar produktet e tyre, por edhe për të edukuar dhe inkurajuar njerëzit që të ndërgjegjësohen për vlerat e tyre ushqyese. Fushata globale e industrisë do të fokusohet në rolin jetik që vezët luajnë në jetën tonë si një burim i shkëlqyer dhe i përballueshëm i proteinave me cilësi të lartë që ka potencialin për të ushqyer popullsinë e botës.
Komisioni Ndërkombëtar i Vezëve (IEC), i krijuar në vitin 1964, është një organizatë e përbërë nga më shumë se 75 vende nga e gjithë bota që punojnë së bashku për të përmirësuar industrinë e vezëve, duke bashkuar njerëzit e asaj industrie jo vetëm me kolegët e tyre profesionistë, si dhe dashamirës të vezëve kudo. Disa nga qëllimet e IEC janë të inkurajojë kujdesin e duhur të pulave vezore, të krijojë kushte bashkëpunuese dhe produktive tregtare për vezët dhe produktet e tyre, të mbështesë praktikat më të pastra të prodhimit dhe të ofrojë ndihmë ushqimore për vendet në nevojë.
Vezët luajnë një rol jetik në dietën e njerëzve në mbarë botën, si në vendet e zhvilluara ashtu edhe në ato në zhvillim. Ato janë një zgjidhje unike dhe e gjithanshme që kombinon proteina me cilësi të lartë me një çmim shumë të volitshëm. Edhe është gjithashtu një burim i shkëlqyer i kolinës, thelbësor për kujtesën dhe zhvillimin e trurit. Vezët janë një nga burimet më të larta të proteinave në natyrë dhe përmbajnë shumë nga përbërësit thelbësorë për jetën si vitaminat A, B, D, E, folate, selen dhe fosforit. Ato përmbajnë gjithashtu 9 aminoacide thelbësore që ndihmojnë në shërimin dhe funksionimin e duhur të organeve të ndryshme. Proteinat që përmbajnë vezët janë jashtëzakonisht të rëndësishme në zhvillimin e trurit dhe muskujve, kanë një rol vendimtar në parandalimin e sëmundjeve dhe kontribuojnë në mirëqenien e të moshuarve, veçanërisht në lidhje me shikimin, duke shmangur degjenerimin makular.
Written by: Sasha Ndreka
Post comments (0)