play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM SHQIPËRI

  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË

  • cover play_arrow

    LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP

LifeStyle

Shpallen tre fituesit e Çmimit Nobel për Kiminë, arritja shkencore për të cilën u vlerësuan

today09/10/2024

Background
share close

David Baker u shpërblye këtë të mërkurë, më 9 tetor “për projektimin llogaritës të proteinave”, ndërsa Demis Hassabis dhe John M. Jumper u shpërblyen për punën e tyre në “parashikimin e strukturës së proteinave” nëpërmjet inteligjencës artificiale.

Çmimi Nobel në Kimi iu dha këtë të mërkurë, më 9 tetor, David Baker, Demis Hassabis dhe John M. Jumper për punën e tyre mbi proteinat.

David Baker u shpërblye “për dizajnimin e proteinave kompjuterike”, ndërsa Demis Hassabis dhe John M. Jumper u shpërblyen për punën e tyre në “parashikimin e strukturës së proteinave” nëpërmjet inteligjencës artificiale, sipas njoftimit për shtyp nga juria.

Në vitin 2003, David Baker “krijoi proteinën e parë krejtësisht të ndryshme nga të gjitha proteinat e njohura ekzistuese”, specifikon komitetin për strukturën e pothuajse të gjitha proteinave të njohura.

Në vitin 2023, ky çmim iu dha një treshe të përbërë nga Moungi Baëendi, Louis Brus dhe Alexei Ekimov, të lindur përkatësisht në Francë, Shtetet e Bashkuara dhe Rusi dhe që të tre punojnë në nanogrimca.

Komiteti shpërbleu punën e tyre për “zbulimin dhe zhvillimin e pikave kuantike, nanogrimcave aq të vogla sa madhësia e tyre përcakton vetitë e tyre”.

Written by: Sasha Ndreka

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



0%