Listeners:
Top listeners:
LIVE CLUB FM SHQIPËRI
LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË
LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP
Një rrotë djathi ‘Parmigiano Reggiano’ me peshë 36 kg është shpallur si “një thesar i vërtetë i natyrës” pasi theu rekordin e jetëgjatësisë për djathin parmixhano.
Kjo rrotë djathi, e cila është ende e konsumueshme, është prodhuar në vitin 1998 nga Romano dhe Silvia Camorani në qumështoren e tyre në Poviglio, një qytet i vogël pranë Parmës në rajonin Emilia-Romagna në veri të Italisë.
Pas 27 vitesh dhe tre muajsh, djathi u hap dhe u provua për herë të parë të dielën, duke thyer rekordin e mëparshëm prej 21 vitesh.
“Aroma dhe shija ishin të jashtëzakonshme”, tha Romano Camorani, duke shtuar se e kishte ruajtur me përkushtim rrotën e djathit edhe pse nuk prodhon më djathë.
Parmigiano Reggiano ka statusin e mbrojtur të origjinës nga Bashkimi Evropian, që do të thotë se mund të prodhohet vetëm në provincat italiane të Reggio Emilia, Parma dhe Modena, si dhe në disa pjesë të Mantovës dhe Bolognës.
I bërë nga qumështi i lopës, kripa dhe lëngu i stomakut të kafshëve, ky djathë zakonisht piqet nga 12 deri në 36 muaj.
Pjekja më e gjatë ndodh vetëm në raste të jashtëzakonshme. Sa më e madhe të jetë rrota e djathit, aq më shumë shanse ka për të rezistuar më gjatë.
Djathi duhet të ketë përmbajtjen e duhur të yndyrës, proteinave dhe kripës për të mbijetuar në kohë.
Është vetë prodhuesi ai që vendos kur të ndalojë procesin e pjekjes dhe kur të hapë djathin. Djathi që ka pjekje të gjatë shqyrtohet nga një panel i Konsorciumit të Parmigiano Reggiano, i cili e vlerëson nëse është i përshtatshëm për konsum.
Presidenti i konsorciumit, Nicola Bertinelli, tha se hapja e rrotës së Camoranit ishte “një moment i jashtëzakonshëm”.
“Kjo tregon se ky produkt mund të mbetet i mrekullueshëm me kalimin e kohës, pa përdorimin e konservantëve. Është një thesar i vërtetë natyror”, u shpreh ai.
Rreth 7 kg nga djathi i Camoranit u konsumuan gjatë ceremonisë së prerjes në Acetaia Razzoli, një prodhues familjar uthulle balsamike, themeluar nga kampioni olimpik në skijim, Giuliano Razzoli.
Përveç përbërësve të duhur, Camorani beson se jetëgjatësia e djathit i detyrohet edhe kujdesit të tij të vazhdueshëm.
“E kam ruajtur me dashuri, si një fëmijë”, tha ai. “Besoj se mund të kishte zgjatur edhe 30 vjet.”
Tani ai duhet të vendosë çfarë do të bëjë me pjesën e mbetur.
Djathi që mbante më parë rekordin, prodhuar në vitin 2000 nga qumështorja e ndjerë të mjeshtrit Erio Bertani, ishte shitur në ankand për bamirësi.
“Disa më kanë sugjeruar ta çoj në tregun japonez. Por unë dua ta mbaj në tregun lokal”, tha Camorani.
Nëse dikush dëshiron të blejë të gjithë sasinë e mbetur të djathit, mund ta bëjë, megjithëse ka gjasa që të shitet me pjesë të vogla.
Djathi Parmigiano Reggiano promovohet nga shoqata Nazionale del Parmigiano Reggiano, e lidhur me konsorciumin, e cila ndihmon anëtarët e saj të konkurrojnë në gara ndërkombëtare, përfshirë Çmimet Ndërkombëtare të Djathit dhe Qumështit në Mbretërinë e Bashkuar këtë muaj.
Qëllimi i tyre është të thyejnë një rekord prej 28 vitesh të vendosur nga një çedar amerikan në vitin 2013.
Sipas zëdhënësit të shoqatës, Gabriele Arlotti, një kandidat tjetër Parmigiano Reggiano tashmë ekziston, por vendndodhja e tij mbahet sekrete.
Written by: Sasha Ndreka
Post comments (0)