play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM SHQIPËRI

  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË

  • cover play_arrow

    LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP

Europa

Ja cilat janë kuzhinat më të mira ne Europë

today05/05/2023

Background
share close

Regjimi Mesdhetar - AgroWeb

Të gjithë e dimë se çfarë duhet të ketë një dietë e shëndetshme. Frutat dhe perimet e freskëta na japin vitaminat dhe mineralet që na nevojiten për të forcuar sistemin tonë imunitar kundër sëmundjeve. Mishi dhe peshku janë të pasura me proteina, të cilat ndihmojnë në rritjen e muskujve dhe mund të nxisin metabolizmin. Drithërat integrale janë plot me fibra, së bashku me fasulet dhe bishtajat.

Dhe nuk është sekret që disa vende, me kalimin e shekujve, e kanë përsosur ekuilibrin më shumë se të tjerët.

Një studim në veçanti – ideja e Ancel Keys, një fiziolog me bazë në Minesota – ishte i pari që zhyti thellë sesi vendi ku jetojmë mund të ndikojë në shëndetin tonë kur bëhet fjalë veçanërisht për dietën.

Ai shqyrtoi dietat e mijëra burrave në të gjithë Evropën, SHBA-në dhe Japoninë për të përcaktuar se si ajo që po hanin po ndikonte në shëndetin e tyre.

Ja disa nga dietat europiane që u vlerësuan që kanë përfitime shëndetësore:

Kuzhina mesdhetare

E mbushur në perime, drithëra integrale, peshk dhe bulmet, kuzhina mesdhetare vlerësohet se Lufton mbipeshën, si dhe gjendjet si diabeti dhe sëmundjet e zemrës.

Hulumtimet nga Universiteti i Harvardit zgjerojnë këtë, duke nënvizuar se ata që ndiqnin këtë lloj diete kishin 25 për qind më pak rrezik për të zhvilluar sëmundje kardiovaskulare gjatë 12 viteve.

Kuzhina nordike

Jo vetëm që vendet nordike përgjithësisht mendohet se kanë shëndet më të mirë mendor se pjesa tjetër e botës, por edhe dieta e tyre cilësohet e mirë.

Buka e thekrës, frutat, perimet dhe peshqit janë elementë kryesorë në dietat e vendeve duke përfshirë Norvegjinë, Finlandën, Islandën, Suedinë dhe Danimarkën.

Vendet nordike gjithashtu kanë zakon të hanë sezonalisht – gjë që shkon dorë për dore me produktet vendase.

Përparësitë? Produktet që transportohen nga jashtë shpesh i nënshtrohen ngrirjes dhe konservuesve, kështu që në momentin që arrin në destinacionin e tij duket sikur është i freskët.

Kuzhina franceze

Natyra paradoksale e ushqimit të pasur francez kundrejt shkallës relativisht të ulët të sëmundjeve të zemrës në vend, ka hutuar historikisht mjekët dhe dietologët – deri në vitin 1991, kur Serge Renaud, një shkencëtar nga Universiteti Bordo, e shqyrtoi atë

Gjetjet? Në Francë, gjithçka ka të bëjë me “la portion parfaite” ose “sasia perfekte”. Ndërsa francezët janë të njohur për djathin, bukën, brioshët dhe mishin e përpunuar, të gjitha ushqimet tradicionalisht të pasura me yndyrë të ngopur, përfundimi i përhapur është se ato priren të hahen me moderim.

Will Clower, CEO i Mediterranean Wellness, ka paraqitur gjithashtu kërkime se si francezët mbajnë shifra të ulëta të obezitetit dhe shkallës së sëmundjeve të zemrës. Clower ngre fokusin në cilësinë e ushqimit që konsumohet; 80 për qind e marrjes së yndyrës në Francë vjen nga burimet e qumështit dhe perimeve – një opsion shumë më i shëndetshëm sesa kultura e skuqjes që është në disa vende.

Shijimi i ushqimit, zgjedhja e cilësisë në vend të sasisë, ngrënia e tre vakteve në ditë pa snack janë praktika të rëndësishme në dietën franceze.

Written by: Sasha Ndreka

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *