Listeners:
Top listeners:
LIVE CLUB FM SHQIPËRI
LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË
LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP
Baguette, buka simbol e Francës, ka hyrë në listën e trashëgimisë kulturore të Kombeve të Bashkuara. UNESCO, votoi për t’a përfshirë në listë për mënyrën artizanale dhe kulturën që ka kjo bukë.
Baguette, bukë krokante ka qenë një pjesë qendrore e dietës franceze për të paktën 100 vjet, megjithëse disa besojnë se ka ekzistuar për më shumë vite më përpara.
Një legjendë thotë se furrtarët e Napoleon Bonapartit e krijuan këtë lloj buke në formë të gjatë për ta bërë më të lehtë për trupat e tij që ta mbanin, ndërsa një tjetër supozon se ishte në të vërtetë një bukëpjekësi austriak i quajtur August Zang ai që shpiku baguette.
“Baguette është një trashëgimi e gjallë që na ndjek gjatë jetës. Kur një foshnje po i dalin dhëmbët, prindërit e tij i japin majën e një baguette për të përtypur. Kur një fëmijë rritet, detyra e parë që ai kryen vetë është të shkojë. dhe blej një baguette në dyqan buke”, është shprehur Presidenti i Konfederatës së Frezeve Franceze, Dominique Anract .
Edhe pse konsumi i baguettes ka rënë gjatë dekadave të fundit, Franca ende prodhon rreth 16 milionë bukë në ditë – kjo është gati 6 miliardë bukë në vit.
I bërë vetëm me miell, ujë, kripë dhe maja, brumi i baguette duhet të pushojë 15 deri në 20 orë në një temperaturë midis 4 dhe 6 gradë Celsius , sipas Konfederatës Franceze të Bukëpjekësve. Çdo vit zhvillohen gara mbarëkombëtare për të realizuar baguetten më të mirë në vend.
Written by: Sasha Ndreka
Post comments (0)