play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM SHQIPËRI

  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË

  • cover play_arrow

    LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP

Shëndetësi

Studim/ Gratë me depresion përballen me rrezik më të lartë kardiovaskular sesa burrat

today13/03/2024

Background
share close

Njerëzit me depresion përballen me një rrezik të shtuar të sëmundjeve kardiovaskulare.

Megjithatë, më shumë gra përjetojnë probleme kardiovaskulare sesa burra, sipas një studimi të ri të botuar në Journal of the American College of Cardiology, JACC: Asia.

Studimi eksploron marrëdhënien midis depresionit dhe CVD, duke hedhur dritë mbi mekanizmat e mundshëm që kontribuojnë në dallimet me bazë gjinore dhe duke theksuar rëndësinë e përshtatjes së strategjive të parandalimit dhe menaxhimit të SKV-së sipas faktorëve të lidhur me gjininë.

Depresioni është shkaku i tretë kryesor i sëmundshmërisë në mbarë botën. Hulumtimet e mëparshme tregojnë se është i lidhur me një rrezik në rritje të ngjarjeve kardiovaskulare, duke përfshirë infarktin e miokardit, anginë, goditje në tru dhe vdekshmëri.

Studimi përfshinte 4.1 milionë njerëz të moshës 36-52 vjeç. Studimi mblodhi indeksin e masës trupore, presionin e gjakut dhe vlerat laboratorike të agjërimit në ekzaminimin fillestar të shëndetit të tyre.

Siç doli, raporti i rrezikut të depresionit për sëmundjet kardiovaskulare ishte 1.39 për burrat dhe 1.64 për gratë krahasuar me pjesëmarrësit pa depresion.

Lidhur me mekanizmat e mundshëm që mund të kontribuojnë në këtë, autorët e studimit theksojnë se një shpjegim është se gratë mund të përjetojnë simptoma më të rënda dhe të vazhdueshme të depresionit në krahasim me burrat dhe mund të kenë më shumë gjasa të zhvillojnë depresion gjatë periudhave kritike të ndryshimeve hormonale , siç është shtatzënia ose menopauza. Mekanizma të tjerë përfshijnë ndjeshmërinë më të madhe të grave ndaj faktorëve tradicionalë të rrezikut, kur ato janë në depresion, si hipertensioni, diabeti dhe obeziteti, të cilat mund të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Dallimet në kujdesin shëndetësor dhe përdorimin e trajtimit midis burrave dhe grave dhe ndryshimet specifike të seksit në faktorët biologjikë si gjenetika dhe profili hormonal mund të rrisin gjithashtu rrezikun e SKV-së tek gratë.

Written by: Sasha Ndreka

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *