play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM SHQIPËRI

  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË

  • cover play_arrow

    LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP

Interesante

Fjalori “Collins” shpall fjalën e tij të vitit për 2023

today17/11/2023

Background
share close

Collins Dictionary këtë vit, si çdo vit, prezantoi termat me më shumë “klikime” në vitin 2023. Shkurtesa “AI”, e cila vjen nga shprehja Artificial Intelligence, është fjala e vitit 2023 për fjalorin Collins.

I konsideruar si revolucioni i ardhshëm i madh teknologjik , inteligjenca artificiale ka parë rritje të shpejtë dhe është shumë e përfolur në vitin 2023”, thuhet në faqen e internetit të Collins.

Por çfarë është inteligjenca artificiale? Është një zhvillim teknologjik që lejon një kompjuter të veprojë dhe të përgjigjet pothuajse si një njeri. Kompjuterët mund të ushqehen me sasi të mëdha informacioni dhe të trajnohen për të njohur modele në të në mënyrë që të bëjnë parashikime, të zgjidhin probleme apo edhe të mësojnë nga gabimet e tyre.

Në thelbin e saj, inteligjenca artificiale ka të bëjë me krijimin e makinave që mund të mendojnë dhe veprojnë në mënyrë inteligjente, dhe përfshin mjete si algoritmet e kërkimit të Google, ose makinat që i bëjnë makinat të drejtojnë vetë. Në thelb ekspertët në këtë fushë po punojnë për të arritur një formë më të përgjithësuar të AI, ku sistemet do të jenë në gjendje të kryejnë çdo detyrë që një njeri inteligjent mund të kryejë, dhe ndoshta më mirë se ne.

Përveç “Inteligjencës Artificiale”, fjalët që u përpoqën të zinin vendin e parë ishin edhe termat: “deinfluencing, nepo baby, ultra-processed, debanking and greedflation”.

Por çfarë kuptimi kanë pesë fjalët e tjera që “luftuan” për vendin e parë? Për shembull, ndikuesit përdorin platformën e tyre për të promovuar produktet ose stilet e jetesës. “Deinfluencimi” është akti i përdorimit të platformës së dikujt për të paralajmëruar miqtë e tij në internet që të qëndrojnë larg produkteve ose stileve të jetesës.

Nepo baby” , shkurt për nepotizëm, përshkruan një person karriera e të cilit besohet se është rritur duke pasur prindër të famshëm. Collins rendit Gwyneth Paltrow si një shembull të një foshnje nepo.

Nga ana tjetër, fjala “ultra-përpunuar” që në përkthim të saktë do të thotë “super-përpunuar”, i referohet ushqimeve të përgatitura me metoda komplekse industriale nga përbërës të shumtë me pak ose aspak vlera ushqyese.

Fjala ‘debanking‘ është akti i privimit të një individi nga lehtësitë bankare, ndërsa ‘lakmia’ është përdorimi i inflacionit si një justifikim për të rritur çmimet në nivele artificialisht të larta në mënyrë që të rriten fitimet e korporatave.

Megjithatë, asnjë nga fjalët nuk kishte zhurmën që bëri Inteligjenca Artificiale në 2023

Written by: Sasha Ndreka

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *0%