Gjatë muajve të dimrit, veçanërisht në vendet larg ekuatorit, ka një rënie të ndjeshme të orëve të ditës. Ky reduktim i dritës natyrale mund të ndikojë thellësisht në ritmin tonë dhe ndonjëherë mund të çojë në atë që njihet si “çrregullimi afektiv sezonal (SAD)”, një lloj depresioni që lidhet me ndryshimet e stinës.
Po çfarë të bëni për ta shmangur këtë periudhë kalimtare të vitit?

Merrni më shumë dritë dhe vitaminë D

Ekspozojeni vazhdimisht veten më shumë ndaj dritës, si në mëngjes, ashtu edhe në mbrëmje, për të stimuluar lindjen dhe perëndimin e diellit. Ekspozimi i rregullt ndaj dritës në të njëjtën kohë çdo ditë do të ndihmojë në sinkronizimin e ritmit tuaj cirkadian, duke ndihmuar kështu në rregullimin e neurotransmetuesve për një gjumë të përmirësuar dhe një humor më të mirë. Për ata që jetojnë në vendet veriore, ku orët e ditës janë të kufizuara gjatë kësaj periudhe të vitit, rekomandohet përdorimi i dritës artificiale. Terapia me dritë përdoret shpesh për të trajtuar njerëzit që vuajnë nga çrregullimi afektiv sezonal (SAD). Për më tepër, meqenëse mungesa e dritës natyrale mund të ndikojë në marrjen e vitaminës D dhe të kontribuojë në lodhje, stimulantët me vitaminë D mund të jetë i dobishëm për disa njerëz.

Bëjeni janarin muajin e planifikimit
Për të zbutur stresin e vendimeve të Vitit të Ri, mund të jetë e dobishme të filloni ngadalë. Kërcimi shumë shpejt nga gjendja e pushimeve drejtpërdrejt në veprim mund të kthehet në dërrmues dhe sfidues. Ndjenja e mbingarkesës dhe e ankthit për fillimin e vitit mund të rezultojë e kundërt dhe të çojë në lodhje. Më vonë, kjo mund të krijojë zhgënjim. Në vend që të vendosni objektivat tuaja për të filluar nga 2 janari, jepini vetes kohë për të rregulluar mirë planet për vitin e ardhshëm. Bëjeni janarin muajin e planifikimit, bëni hapa veprimi më të detajuara, specifikë dhe të matshëm në plan, duke siguruar sukses.

Tregon kujdes për financat
Të bësh një hap për të përmirësuar një situatë që po shkakton shqetësim, të bën të ndihesh më mirë. Shpesh, janë mendimet shqetësuese për situatën që na bëjnë të ndihemi më keq, ndonjëherë edhe më shumë se vetë situata. Një ankth i tillë mund të jetë paralizues, duke parandaluar çdo veprim. Nëse jeni në gjendje jo të mirë financiare ose në borxhe pas pushimeve, gjetja e mënyrave për të fituar para mund të jetë e dobishme.
Një opsion fitimprurës është pjesëmarrja në studimet e kërkimit të tregut të kujdesit shëndetësor. Rekomandimi ynë për zbutjen e gjendjes depresive të janarit është të ndërmerrni një hap drejt përmirësimit të financave tuaja.