play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM SHQIPËRI

  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË

  • cover play_arrow

    LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP

Aktualitet

Besimi fetar dhe minoritetet/ Censi zbulon shifra surprizuese, 99.4% me kombësi shqiptare, sa u deklaruan grekë, “zhduket” pakica maqedonase. 1.1 mln myslimanë, Katolikë më shumë se Ortodoksë

today28/06/2024

Background
share close

Këtë të premte u publikuan rezultatet e Censit të popullsisë për vitin 2023. Gjetjet janë interesante dhe sipas shifrave që prezantoi kreu i INSTAT, Elsa Dhuli në Shqipëri jetojnë 2 402 113 banorë. Në raport me CENSIT-in e vitit 2011, Shqipëria ka 409 mijë banorë më pak se 12 vite më parë. Në bazë të dhënave 99.4% e popullsisë janë me kombësi shqiptare, ose e përkthyer në shifra 2 186 917 banorë. Regjistrimi i popullsisë në terren u zhvillua gjatë muajve tetor-nëntor 2023.

Një nga pyetjet e censit ishte edhe përkatësia etno-kulture, ku 23 mijë 485 persona janë përgjigjur që janë grekë, egjiptianë 12.4 mijë, romë 9.8 mijë, bullgarë 7.1 mijë, boshnjakë 3 mijë dhe arumunë 2.5 mijë. Vlen të theksohet fakti që pakica e cila deri dje njihej si maqedonase nuk ekziston më nga rezultatet e Censit të 2023. Banorët që jetojnë në zonën e Pustecit në shumicë janë deklaruar bullgarë, ndërsa vetëm 2281 janë vetëdeklaruar minoritet maqedonas.

Nga shifrat e Censit, 134 451 persona nuk i janë përgjigjur pyetjes për kombësinë.
Minoritetet

Ndërkohë, sa i përket besimit fetar, 4 përqind janë përgjigjur se janë ateistë, 1.1 milionë myslimanë, katolikë 202 mijë, ortodoksë 174 mijë, bektashinj 116 mijë. Bie në sy se numri i besimtarëve të deklaruar të krishterë të besimit katolik janë më shumë se ata ortodoksë. 244 331 banorë nuk kanë pranuar ta deklarojnë besimin fetar.

Tabela E Censit

Besimi Fetar

Mysliman – 1.101.718
Mysliman-Bektashi 115.644
Krishterë-katolikë 201.530
Krishterë – Ortodoks 173.645
Ungjillorë – 9658
Tjetër besim – 3670
I pacilësuar – 332.155
Ateist – 85.311
Nuk përgjigjen – 244.331

Minoritetet

Grekë – 23 485 persona

Egjiptianë – 12 400 persona

Romë – 9 800 persona

Bullgarë – 7 100 persona

Boshnjakë – 3 mijë persona

Maqedonas (Maqedonia e Veriut) – 2281 persona

Arumunë – 2 500 persona

Nuk janë përgjigjur – 134 451 persona

Written by: Sasha Ndreka

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *