play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM SHQIPËRI

  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË

  • cover play_arrow

    LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP

LifeStyle

Merimangë e skuqur ose oriz me karkaleca, gatimet që po kthehen në trend

today14/08/2023

Background
share close

Një kuzhinier i famshëm në Nju Jork po përpiqet të ndryshojë kulturën e të konsumuarit të vakteve me dietat e tij aspak të zakonshme.

Me shumë gjasë asnjëri prej jush nuk ka provuar të konsumojë të premteve miza të zeza me oriz, apo të dielave sushi me akrep.

Por, Joseph Yoon është ai që gatimet me insekte i ka kthyer në trend prej katër vitesh dhe tashmë kërkon që dietat e shijshme me insekte, që sipas tij janë “të pasura me lëndë ushqyese” ti kthejë në pjata që mund të përdoren në përditshmëri.

I dua absolutisht insektetKa më shumë se 2,100 lloje të insekteve të ngrënshme në botë, dhe ato vijnë me shije të ndryshme. Ajo që po përpiqem të bëj është t’u prezantoj njerëzve këtë larmishmëri të mrekullueshme shijesh, ngjyrash dhe idesh duke treguar se si të gatuajnë insekte të ngrënshme”, thotë Yoon, i cili është drejtor ekzekutiv i Brooklyn Bugs.

Insektet konsumohen rregullisht nga rreth 2 miliardë njerëz, sipas një raporti të vitit 2013 nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO). Megjithatë, raporti thotë se ndjenjat e neverisë janë të lidhura me ngrënien e insekteve në shumicën e vendeve perëndimore.

Për të ndihmuar në reduktimin e ndikimit mjedisor të zakoneve tona të kuzhinës, Yoon dëshiron të normalizojë insektet e ngrënshme në mbarë botën, veçanërisht në Amerikë.

Por edhe për ata që janë të gatshëm të provojnë, nuk është gjithmonë e qartë se si t’i inkorporojnë më mirë insektet në dietën e tyre.

Kur njerëzit më pyesin se si duhet të integrojnë grenzat, karkalecat ose insektet në ushqimin e tyre, një nga mënyrat e preferuara që më pëlqen ta bëj është thjesht në ushqimet që aktualisht janë të preferuara prej tyre. Ju nuk duhet të mendoni për të bërë një pjatë të re me një përbërës të ri, por nëse ju pëlqenin orizin, mund ta gatuani atë me insekte. Mua përshembull më pëlqen të shtoj karkaleca në makaronat e mia me djathë”, thotë Yoon.

Në vitin 2019, rreth 9 milionë njerëz në Evropë konsumuan insekte dhe produkte që rrjedhin prej tyre, sipas Platformës Ndërkombëtare të Insekteve për Ushqim dhe Ushqim. Kjo shifër parashikohet se do të arrijë në 390 milionë konsumatorë deri në vitin 2030.

 

Written by: Sasha Ndreka

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *