play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  LIVE CLUB FM SHQIPËRI

 • cover play_arrow

  LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË

 • cover play_arrow

  LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP

Aktualitet

Qeveria shqiptare ndan 1 miliardë lekë për komunitetet fetare, përjashton sërish Dëshmitarët e Jehovait

today25/05/2023

Background
share close

Qeveria shqiptare ka vendosur të ndajë më shumë se një miliardë lekë të vjetra për katër komunitetet kryesore fetare. Vendimi i Këshillit të Ministrave është firmosur këtë të mërkurë, me urdhëresën për të hyrë në fuqi menjëherë.

Pjesën më të madhe të financimit e merr Komunitetit Mysliman i Shqipërisë, me 33,840,000 lekë, më pas Kisha Ortodokse Autoqefale me 26,400,000 lekë, e ndjekur nga Kisha Katolike përfiton shumën 26,400,000 lekë dhe Kryegjyshata Botërore Bektashiane me 26,360,000 lekë.

Ajo që bie në sy, është se Dëshmitarët e Jehovait janë përjashtuar nga kjo mbështetje financiare e Qeverisë shqiptare, edhe pse një javë më parë në raportim e përvitshëm të DASH për liritë fetare, evidentohej fakti se ky grupim nuk kishte marrë asnjë fond shtetëror.

Masa e financimit, prej 113 000 000 (njëqind e trembëdhjetë milionë) lekësh, nga buxheti i vitit 2023, e miratuar për të mbështetur financiarisht bashkësitë fetare, përdoret, si më poshtë vijon:

a) Komuniteti Mysliman i Shqipërisë përfiton shumën 33, 840, 000 (tridhjetë e tre milionë e tetëqind e dyzet mijë) lekë, të ndarë në:

 • 17, 040, 000 (shtatëmbëdhjetë milionë e dyzet mijë) lekë për financimin me gjysmën e pagës minimale buxhetore për 71 (shtatëdhjetë e një) punonjës të administratës;
 • 16, 800, 000 (gjashtëmbëdhjetë milionë e tetëqind mijë) lekë për financimin me gjysmën e pagës minimale buxhetore për 70 (shtatëdhjetë) punonjës të institucioneve të arsimit parashkollor, parauniversitar dhe universitar.

b) Kisha Ortodokse Autoqefale e Shqipërisë përfiton shumën 26, 400, 000 (njëzet e gjashtë milionë e katërqind e mijë) lekë, të ndarë në:

 • 13, 200, 000 (trembëdhjetë milionë e dyqind mijë) lekë për financimin me gjysmën e pagës minimale buxhetore për 55 (pesëdhjetë e pesë) punonjës të administratës;
 • 13, 200, 000 (trembëdhjetë milionë e dyqind mijë) lekë për financimin me gjysmën e pagës minimale buxhetore për 55 (pesëdhjetë e pesë) punonjës të institucioneve të arsimit parashkollor, parauniversitar dhe universitar.

c) Kisha Katolike në Shqipëri përfiton shumën 26, 400, 000 (njëzet e gjashtë milionë e katërqind mijë) lekë, të ndarë në:

 • 9, 600, 000 (nëntë milionë e gjashtëqind mijë) lekë për financimin me gjysmën e pagës minimale buxhetore për 40 (dyzet) punonjës të administratës;
 • 16, 800, 000 (gjashtëmbëdhjetë milionë e tetëqind mijë) lekë për financimin me gjysmën e pagës minimale buxhetore për 70 (shtatëdhjetë) punonjës të institucioneve të arsimit parashkollor, parauniversitar dhe universitar.

ç) Kryegjyshata Botërore Bektashiane përfiton shumën 26, 360, 000 (njëzet e gjashtë milionë e treqind e gjashtëdhjetë mijë) lekë, të ndarë në:

 • 6, 000, 000 (gjashtë milionë) lekë për financimin, deri në gjysmën e pagës minimale buxhetore për 25 (njëzet e pesë) punonjës të administratës;
 • 13, 360, 000 (trembëdhjetë milionë e treqind e gjashtëdhjetë mijë) lekë, si kontribut në ndërtimin e Teqesë së Shtufit, Gjirokastër;
 • 7, 000, 000 (shtatë milionë) lekë, për shkak të pozitës së veçantë, si Kryegjyshatë Botërore me qendër në Tiranë dhe të shtrirjes së veprimtarisë së saj jashtë vendit, që do të përdoret për të mbuluar plotësisht ose pjesërisht kërkesëpreventivat e paraqitura prej saj në kërkesën e vitit 2023, sipas dokumentacionit financiar të paraqitur.
 1. Kalimi i fondit, të përcaktuar në pikën 1, të këtij vendimi, bëhet njëherësh, brenda muajit maj të vitit 2023.
 2. Ngarkohen Ministria e Financave dhe Ekonomisë dhe Komiteti Shtetëror për Kultet për zbatimin e këtij vendimi.

Ky vendim hyn në fuqi menjëherë dhe botohet në “Fletoren zyrtare”.

Written by: Sasha Ndreka

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *0%