Lajme


Lufta për vaksinën, vendet e pasura “gllabërojnë” më tepër doza sesa u duhet për popullsinë

Postuar nga admin

22nd February 2021Në përplasjen globale për të siguruar vaksinat kundër Covid-19, shumë vende të pasura – të cilat financuan shumë kërkime – kanë përfunduar duke blerë më shumë furnizime sesa duhen. Shifrat e reja nga grupi i presionit kundër varfërisë,”One Campaign”, zbulojnë se Australia, Kanadaja, Japonia, Britania e Madhe, SH.B.A. dhe BE kanë siguruar tashmë më shumë se 3 miliardë doza , 1.2 miliardë më shumë sesa u duhen për të dhënë të gjithë popullsisë së tyre.

Boris Johnson është zotuar të dhurojë shumicën e furnizimit të tepërt të vaksinave në Mbretërinë e Bashkuar për vendet e varfëra në një fjalim në një takim virtual të G7 të Premten.

Ai u kërkoi vendeve të pasura të mbështesin një objektiv 100-ditor për zhvillimin e vaksinave të reja për sëmundjet e ardhshme.

Britania e Madhe ka porositur më shumë se 400 milion doza të vaksinave të ndryshme, kështu që shumë do të mbeten pasi të gjithë të rriturit të vaksinohen.

Por aktivistët kundër varfërisë thonë se MB nuk po bën sa duhet. Pothuajse shtatë në 10 Britanikë (69%) dëshirojnë të kalojnë disa nga dozat shtesë të vendit për t’u përdorur në vendet e tjera, ndërsa në shkallë globale pak më shumë se gjysma (46%) thonë se do të dëshironin që vendi i tyre ta bënte këtë.

Vendimet se kur dhe sa do të shpërndahet teprica do të merren më vonë këtë vit, me ministrat që marrin parasysh zinxhirin e furnizimit dhe nëse ka nevojë për goditje përforcuese në vjeshtë.

Pas takimit, udhëheqësit e G7 lëshuan një deklaratë duke u zotuar të “intensifikojnë bashkëpunimin për përgjigjen shëndetësore ndaj Covid-19”. Ndersa, presidenti francez Emmanuel Macron i tha Financial Times se vendet më të pasura duhet të dërgojnë 4 deri në 5% të furnizimeve të tyre aktuale të vaksinave në vendet e varfëra.

Një burim qeveritar tha se më shumë se gjysma e dozave të tepërta do të shkonin në Covax, një iniciativë e Kombeve te Bashkuara që synon të sigurojë një akses më të gjerë në vaksinat.