Interesante


Pse fëmijët duhet të flenë me mamatë deri në moshën 3 vjeçare?

Postuar nga Isida Muco

12th July 2019Një studim i ri zbulon se në realitet fëmijët duhet të flenë me nënën e tyre të paktën deri në moshën tre vjeçare. Le të shohim se cilat janë avantazhet e ndarjes së një shtrati me fëmijët.

Studimi në fjalë u zhvillua në Universitetin e Cape Town në Afrikën e Jugut. Ekspertët e përfshirë, monitoruan gjumin e 16 fëmijëve që nga ditët e para të jetës. Rezultatet ishin të habitshme. Studimet kanë zbuluar se fëmijët që flinin larg nga nëna gjatë natës treguan më shumë simptoma stresi dhe kishin vështirësi jo vetëm të binin në gjumë, por edhe në fazat e tjera të gjumit. Pra, cilësia e gjumit ishte e dobët.

Rezultatet: po për të fjetur bashkë me nënën

Studimi jep një përgjigje për shumë pyetje në lidhje me nënën dhe babain: bashkëfjetja është e mirë për fëmijën. Bazuar në rezultatet, në fakt, studiuesit këshillojnë nënat të flenë me fëmijët e tyre në një shtrat deri në moshën 3 vjeçare.

Pse fëmija duhet të flejë me nënën?

Rezultatet e studimit tregojnë se bashkëbisedimi ka përparësi të rëndësishme për fëmijën, por edhe për vetë prindin. Në fakt, duke fjetur së bashku ju ndihmon të ndërtoni një lidhje të fortë mes jush dhe redukton stresin. Ky është një avantazh që nuk duhet anashkaluar kur kemi parasysh se hormoni i stresit ndikon në zhvillimin e trurit të foshnjës, mund të shkaktojë ankth në të ardhmen dhe për këtë arsye ka një ndikim negativ edhe në zhvillimin e sjelljes.