Lajme


‘Moti ekstrem’ do të godasë Kanadanë, temperaturat zbresin deri në -65°C.

Postuar nga Isida Muco

29th January 2019Pjesa veriore e Ontarios është paralajmëruar se do të përjetojë kushte ekstreme të motit të ftohtë dhe mund të përballet me temperatura të ulëta deri në -60 C dhe -65 C, duke “siguruar” disa nga temperaturat më të ftohta këtë dimër. Dëbora deri në 40 cm ose më e lartë, do të përbëjë atë që quhet “stuhi e madhe e dimrit” me erëra të forta, reshje të mëdha “më tepër se 50 mm” dhe potencial për shiun e ngrirë. Newfoundland dhe Labrador, janë nën një vigjilencë ekstreme të motit të ftohtë duke arritur temperatura të mundshme deri në -55 C.

QUEBEC Mjedisi Kanada ka lëshuar deklarata të veçanta të motit që detajojnë “stuhinë intensive të dimrit” për Kebekun jugor, i cili mund të shohë erëra të forta, dëborë intesive që zvogëlon qartësinë e shikimit dhe i bën rrugët rrëshqitëse. Kjo stuhi duhet të pushtonte provincën e Kebekut. Zonat më të prekura duket të jenë ato që ndodhen pranë Kufirit Amerikan dhe Kanadasë Atlantike. Kebeku Verior ka të ngjarë të shpëtojë nga stuhia, por pjesët e rajonit do të shohin vlerat e ftohtës së erës afër -58 C, në javën e ardhshme.
ONTARIO Ftohja ekstreme, duke përfshirë vlerat e ftohta me erë në temperatua deri afër -65 C, pritet të qëndrojë natën e së enjten dhe të premten në mëngjes për pjesë të veriut të Ontarios, përfshirë Attawapiskat, Fort Severn dhe Moosonee. Ky ajër i hidhur i Arktikut, do të mbetet në vend deri përgjatë fundjavës dhe ndoshta në javën e ardhshme.
KANADA JUGLINDORE I ftohti ekstreme me vlera të ftohta të erës në mes të -50 dhe -60 C, pritet të mbulojnë provincat perëndimore, dhe paralajmërimet e erës janë në fuqi edhe për provincwn e Kolumbise Britanike. “Në B.C, parashikimi është shumë më i butë në sajë të ajrit të Paqësorit që lëviz”, tha McEwan, megjithëse ende do të jetë i lagësht gjatë ditëve të ardhshme.
YUKON Rajoni verior i Dempster Highway i Yukon do të shohë kushte prapambetje të enjten me “dukshmëri pranë zero”, sipas Mjedisit Canada. “Udhëtimi pritet të jetë jashtëzakonisht i rrezikshëm për shkak të dukshmërisë së zvogëluar.”
NUNAVUT Disa zona të Nunavut po përballen me lëvizjet e erës afër -55 C sot dhe të premten. “Morthi mund të zhvillohet brenda disa minutave në lëkurë të ekspozuar, veçanërisht në ngrirjen e erës”, thotë Environment Canada.